-پاسخ آیت الله سیستانی درباره لباس مشکی در محرم وصفر
-پاسخ آیت الله خامنه ای درباره افطار کردن با تربت امام حسین علیه السلام
-دست زدن همراه با شادي و خواندن و ذكر صلوات بر پيامبر اكرم و آل او(ص) درجشن هايي كه به مناسبت ايام ولادت ائمه(ص) و اعياد وحدت و مبعث برگزار مي شود چه حكمي دارد؟ اگر اين جشن ها در مكانهاي عبادت مانند مسجد و نمازخانه هاي ادارات و يا حسينيه ها برگزارشوند، حكم آنها چيست؟
-پاسخ آیت الله شبیری زنجانی درباره جشن عروسی در ماه محرم وصفر
-پاسخ آیت الله مکارم شیرازی درباره اصلاح و آرایش در ماه های محرم و صفر
-پاسخ آیت الله روحانی درباره جنگ عایشه با امیرالمؤمنین (علیه السلام) از همه گناهان بدتر بود
-پاسخ آیت الله جوادی آملی درباره نماز روز عید غدیر
-پاسخ آیت الله جوادی آملی درباره نماز عید غدیر
-پاسخ آیت الله حکیم در باره افضل بودن حضرت علی علیه السلام از بقیه ائمه وپیامبران
-پاسخ آیت الله وحید خراسانی درباره سیگار کشیدن در ماه رمضان

مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.

  کد مطلب:10948 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:5

آيا از فقها كساني هستند كه در خصوص موارد مصرف خمس، قايل به انفاق آن به هر طبقه ي از فقيران جامعه باشند؟

خمس از دو قسمت تشكيل شده است: قسمتي از آن سهم امام(ع) ميباشد كه حاكم اسلامي يا صاحبان فتوا به عنوان نايبان امام(ع) طبق رأي و صلاح ديد و اختياراتي كه دارند، آن رإ؛حح

س مصرف مصالح عمومي ميكنند.

قسمتي ديگر از خمس، سهم سادات است كه مراجع يا با اجازه آنان، اين قسمت به سادات مسكين، يتيمان و واماندگان اين قشر اختصاص مييابد. در اين جا لازم است كه معناي انفاق روشن شود؛ زيرا انفاق معناي وسيعي دارد(1): اگر انفاق به معناي كمك مال شخصي به ديگر باشد، در اين صورت، كسي از فقها قايل به انفاق خمس نيست؛ زيرا خمس بيت المال است نه مال شخصي، اما اگر انفاق به معناي هر گونه كمكهاي اقتصادي بلا عوض(2) در راستاي مصالح عمومي باشد، در اين صورت يكي از موارد مصرف خمس، مصالح عمومي است كه بالطبع مجتهد ميتواند به انفاق خمس فتوا دهد. بر همين اساس است كه آيت الله العظمي فاضل لنكراني فتوا دادهاند كه قسمتي از سهم امام براي سيل زدگان نكاء اختصاص يابد به عبارت ديگر موارد و چگونگي مصرف خمس از اختيارات مجتهد يا حاكم اسلامي است كه بر اساس مصالح جامعه ديني عمل ميكند.

پي نوشتها:

1- ر. ك: تفسير نمونه، ج 1، ص 75.

2- ر. ك: همان.

مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.